2/06/2012

Λάθος την πληροφόρησαν τη Μενεγάκη. Τι μπορεί να φάει ένα βρέφος τον πρώτο χρόνο;

Πρόσφατα παρουσιάστηκε ένας συμπαθέστατος διαιτολόγος στην εκπομπή "Ελένη" με τη Μενεγάκη για να μιλήσει για την παιδική διατροφή. Όταν ο άνθρωπος είπε ότι οι διατροφικές συνήθειες καθιερώνονται τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, η Μενεγάκη του είπε, η μάλλον πήγε και τον διόρθωσε λέγοντας ότι "ναι αλλά πόσα πραγματάκια έχει δοκιμάσει το παιδί στον πρώτο χρόνο; πόσα πραγματάκια μας έχει αφήσει ο παιδίατρος; όχι και πολλά". Εννοώντας ότι τον πρώτο χρόνο της ζωής του, ένα βρέφος δεν έχει δοκιμάσει πολλά πράγματα. Και εκεί ο διαιτολόγος, συμφώνησε και απαντά "Φυσικά" και άρχισε να μιλά για μύηση κτλ. Με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι ο διαιτολόγος δεν γνωρίζει περί παιδικής διατροφής στον πρώτο χρόνο. Και βέβαια και οι 2 κάνουν λάθος: Τα παιδιά τον πρώτο χρόνο μπορούν να φάνε σχεδόν όλα τα τρόφιμα.
Περιληπτικά:
  • Πρώτους 6 μήνες μόνο γάλα και το καλύτερο μητρικό γάλα-θηλασμός
  • Μετά τους 6 μήνες μπορεί εισάγει κανείς διάφορες τροφές σε μικρή ποσότητα, με το γάλα να συνεχίζει να είναι η κύρια πηγή θρέψης.
  • Μπορεί να ξεκινήσει με τροφές όπως μήλα, αχλάδια, μπανάνα, καρώτο, γλυκοπατάτα, νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, φασολάκια, βρώμη, ρύζι, αρακάς (ανάλογα πάντα με την εποχή) και κάθε 3-4 μέρες να εισάγει νέα τροφή.
  • Μετά τον 8ο μήνα μπορεί να δοκιμάσει κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, κρεμμύδια, σκόρδο σχεδόν όλα τα λαχανικά εκτός από ντομάτα. Επίσης όσπρια, μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο.
  • Μετά τον 10ο μήνα ένα παιδί μπορεί να δοκιμάσει εσπεριδοειδή και ντομάτες.
Και αυτή η λίστα είναι μικρή, υπάρχουν και πολλές άλλες τροφές που μπορεί να δοκιμάσει που δεν έχουμε αναφέρει. Και να σημειώσουμε ότι οδηγίες από διεθνείς παιδιατρικές και διαιτολογικές εταιρίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη σειρά με την οποία πρέπει ένας γονιός να εισάγει αυτά τα τρόφιμα, μάλιστα αναφέρουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν και με κρέας. Και πάλι περιληπτικά αυτά που δεν θα πρέπει να φάει το παιδί πριν κλείσει τον χρόνο είναι ξηροί καρποί, θαλασσινά, σιτάρι, αγελαδινό γάλα, μέλι. Αλλά και πάλι όλες οι διεθνείς εταιρίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να δείχνουν τελικά ότι η αποφυγή τροφών όπως θαλασσινά, σιτάρι κτλ. τον πρώτο χρόνο προστατεύει από αλλεργίες

Οπότε για ποια "λίγα πραγματάκια" αναφέρεται η κ Μενεγάκη; Ένα παιδί όταν...

κλείσει τον πρώτο χρόνο μπορεί να έχει δοκιμάσει απ' όλα τα καλά. Δυστυχώς πολλοί παιδίατροι συμβουλεύουν: ρυζόκρεμες και φρουτοκρεμες που συνήθως είναι έτοιμες. Με λίγα λόγια διατροφή σε σκόνη. Ο διαιτολόγος σωστά διάβασε και απομνημόνευσε πριν βγει στην εκπομπή ότι στον πρώτο χρόνο βασίζονται οι διατροφικές συνήθειες ενός ανθρώπου, όμως δεν γνώριζε πως γίνεται αυτό πρακτικά και εκεί μπαίνει και η αυτογνωσία: το έχουμε ξαναπεί: αν δεν γνωρίζεις κάποιο θέμα καλά, μην βγαίνεις στην τηλεόραση για να μιλήσεις για αυτό το ζήτημα, δεν αρκεί να διαβάζουμε 2-3 έρευνες πριν βγούμε στο γυαλί, ούτε φτάνει να φέρνεις παράδειγμα την παιδική σου ηλικία. Λυπόμαστε που το λέμε, γιατί ο συγκεκριμένος διαιτολόγος έλεγε σωστά πράγματα σε γενικές γραμμές αλλά δεν γνώριζε πολλά για το συγκεκριμένο ζήτημα με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι οι διαιτολόγοι είναι δευτερεύουσα πηγή πληροφοριών σε ότι έχει να κάνει με την παιδική διατροφή.
Πάντως αυτό που θέλουμε να τονίσουμε με αυτή την ανάρτηση είναι ότι στον πρώτο χρόνο ναι ένα παιδί μπορεί να δοκιμάσει πολλά πράγματα και όχι "λίγα πραγματάκια" όπως είπε η Μενεγάκη. Και αν ξεκινήσει να τρώει φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, του κάνουν καλό αλλά και μαθαίνει σε αυτές τις γεύσεις, ενώ αν συνηθίζει να τρώει έτοιμες κρέμες με σκόνη φρούτων και πρόσθετα σάκχαρα ε θα μάθει σε αυτές τις γεύσεις ενώ τα προϊόντα αυτά δεν κάνουν καλό στην υγεία τους. Έχουμε αναφερθεί εδώ με περισσότερες λεπτομέρειες για έτοιμες παιδικές κρέμες.

5 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έσυ έτσι κάνεις κριτική? Βρίζεις? Αν δεν συμφωνείς με κάτι γράψ'το.
    Ο τρόπος σου είναι απαράδεκτος και προσβλητικός για όλους εμάς που επισκεπτόμαστε το blog.
    Μωρε μπράβο επίπεδο. Αλλά τι περιμένεις κάτι τέτοιοι βλέπουν εκπομπές επιπέδου Ελένης.
    Να πω ότι την βρίσκω συμπαθέστατη, αλλά το κοινό της είναι συγκεκριμένου επιπέδου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. την συγκεκριμένη εκπομπή την είδα, και συμφωνώ μαζί σου ότι είναι λάθος οτι δεν εχουν πολλα να φανε τον πρωτο χρονο!
    εχω παρατηρήσει ότι πολλες μαμαδες δεν ξερουν τι να δωσουν στα παιδιά τους και κολλάνε σε όλα τα "παιδικά"! όταν δηλαδή μας δίνανε εμας τραχανά, παραδοσιακό γιαούρτι με ψωμακι, φρουτα. Ευτυχως που εχω επιλέξει παλιά παιδίατρο που δεν με "καθοδηγεί" απλά με συμβουλεύει στο τι να μην δώσω τον πρωτο χρονο, οπως μελι. Μου είπε την σειρά και με άφησε ελευθερη.
    Πλέον ο μικρός είναι 21 μηνών (δεν θήλασε δυστυχώς λόγω προωρότητας και έλλειψης γάλακτος --- η στεναχώρια ειναι βασικός παράγοντας) πίνει από 12 μηνών κατσικίσιο γάλα, από 7 μηνών τρώει κατσικίσιο/πρόβειο γιαούρτι και τραχανά, όλα τα όσπρια, όλα τα λαχανικά και φρουτα, κρέατα και ψάρια γενικός είναι παμφάγο και δεν του αρέσει τίποτα το "παιδικό". Όσοι τον βλέπουν δεν πιστεύουν ότι γεννήθηκε 7,5 μηνών και 1800γρ.
    Ας λειτουργούμε και λίγο με το ένστικτό μας και την λογική μας. Επειδή εμάς πχ δεν μας αρέσουν τα όσπρια δεν θα δώσουμε και στα παιδιά μας?
    Δεν κάνω την έξυπνη ούτε την ξερόλα, απλά σκέφτομαι υγιεινά και οικονομικά.
    Ολες είμαστε καλές μαμάδες, απλά βομβαρδιζόμαστε από πολλά και πολλές φορες λανθασμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή